Sări la conţinut

Un record care aşteaptă de 100 de ani

noiembrie 27, 2013

Vlad n-a aflat niciodată de la cine a primit mătasea pentru confecţionarea paraşutei.  A găsit-o  într-o dimineaţă  pe covoraşul albastru din faţa casei. În primele momente nu şi-a dat seama însă la ce-ar putea folosi vârtejul acela auriu care foşnea cu fiecare adiere de vânt.

A crezut că e o farsă şi prietenii lui îl spionează, ascunşi prin grădină. Dar nimic n-a tulburat liniştea începutului de duminică. Soarele abia se ridicase într-un cot deasupra orizontului. Orăşelul dormea şi avea să mai întârzie în aşternuturi.

Când a început să meargă cu maldărul de mătase în braţe spre atelierul unde se-ncuia la fiecare sfârşit de săptămână, Vlad a avut sentimentul că strânge la piept un trup care dansează. Fluid şi atât de sigur în mişcări, încât a închis ochii, să se sincronizeze la secundă cu ritmul acelei plutiri. Atunci i-a trecut prin minte că a găsit exact ce-i trebuie.

Vlad a intrat în atelier şi a luat metrul. Bucata de mătase s-a dovedit numai bună pentru paraşuta la care lucra de mai multe luni. Avea cam aceleaşi dimensiuni pe care le calculase ultimei variante şi a rezistat cel mai bine testelor la care a supus-o vreme de şapte săptămâni. Niciunul dintre materialele pe care le folosise înainte nu se compara cu ea. Elastică şi rezistentă, stabilă în aer şi capabilă să tempereze căderea în timp ce deschide pe verticală un extaz de sens contrar.

Azi e ziua cea mare. Lui Vlad nu i-a mai rămas decât să împacheteze paraşuta în rucsacul pe care şi-l va prinde în spate. Pendula bate ora 7. Copilotul îl aşteaptă pe micul aeroport de la marginea oraşului, cu toate verificările făcute. Este şi fotograful, a venit şi prietenul cu maşina decapotabilă care o să urmeze de la sol ruta aparatului de zbor.

601152_10201008054424564_1041142922_n

Reporterii nu ştiu nimic de data asta. Vlad vrea să facă saltul fără tam-tam. Dacă nu reuşeşte, o să considere că a fost încă o săritură de antrenament. Dacă totul decurge cum trebuie o să fie de-ajuns fotografiile care vor surprinde saltul şi aterizarea la punctul stabilit. Iar declaraţiile celor trei prieteni care îl însoţesc sunt suficiente să confirme că a bătut recordul mondial care rezistă de un secol.

Vlad urcă în avion. Nu au mult de zburat. Locul unde va sări este în capătul celălalt al orăşelului, pe terenul unde s-a construit scena pentru serbările de Crăciun. Reperul pe care şi l-a luat e foarte aproape. Cifrele anului 1914 strălucesc ca într-o carte poştală, susţinute de nişte schelele înalte de 4 metri. Vlad Simionescu, pilotul de care s-a auzit în toată lumea, burlacul cel mai fermecător din România trage adânc aer în piept şi sare.

Corpul lui despică aerul cu o viteză care face să mâna fotografului să tremure pe cutia cu perdeluţe a aparatului. Obiectivul se îndreaptă din greşeală spre cifrele uriaşe unde un actor şi o actriţă repetă cupletul pe care o să-l interpreteze peste o lună la spectacol.

Fotograful n-a surprins momentul. Mărturia copilotului, a şoferului şi a actorului care se afla pe scenă n-au fost de-ajuns. Autorităţile n-au validat recordul ce aştepta deja de o sută de ani să fie doborât.

Singurul lucru care a rămas este fotografia actriţei şi actorului care se sprijină de  cifrele uriaşe ale anului 1914 ca de nişte coloane dintr-un templu păgân. Şi stă de când mă ştiu la vedere, pe o măsuţă din sufrageria părinţilor mei, Vlad şi Clara Simionescu.

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. Morocanosul permalink
    decembrie 9, 2013 7:28 am

    Dulcea noastra Seherezada, cea care ne aduci noua lumina si zambetul. multumim cu inima si cu sufletul.

  2. Eva permalink
    iunie 23, 2015 2:15 am

    „Pe ce te bazezi?” – imi aduc aminte cum repetai replica aceasta din M. Preda, când eram în liceu! Adica, vreau sa stiu daca are un sambure de adevar povestea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: