Sări la conţinut

Mic manual de miracole pentru 2011

decembrie 31, 2010

 

Când spui „Te rog”, „Mulţumesc”, „Sărut-mâna pentru masă”, „Bună ziua”, „La revedere”, oamenii din Măţău îţi răspund: „Să crezi!”. Ca şi cum în situaţii diferite se potriveşte una şi aceeaşi formulă de întâmpinare, de încurajare, de încuviinţare.

Nu ştiu cât de vechi este printre localnici felul acesta de a vorbi. Ştiu că în cele trei zile cât am fost acolo l-am auzit foarte des. Este un sat în care electricitatea a pătruns demult, vezi şi antene parabolice pe acoperişuri, şi autoturisme prin curţile largi, şi telefoane mobile de ultimă generaţie. Aşadar binefacerile tehnologiei moderne sunt prezente, iar felul de a gândi al acestor oameni este o alegere, nu naivitatea celor ce ignoră explicaţiile unei ştiinţe care a cam jefuit universul de sfinţi.

E o localitate aşezată pe coamele dealurilor, cu livezi de meri şi pâlcuri de mesteceni tremurători. Oamenii îţi spun „Să crezi!” în loc de salut şi nu contează dacă eşti vecinul lor sau doar un străin în trecere. Rostesc „Să crezi!” cu aerul că te cunosc dintotdeauna şi te-ai întâlnit anume cu ei, în acea răscruce de drum, în acea curte, în acea după-amiază transparentă de iarnă. Atunci când străbăteau Roma aclamaţi de mulţime, împăraţii aveau în carul triumfal un slujitor care le şoptea la ureche „Memento mori!” Oamenii pe care i-am cunoscut la Măţău nu au vreo slujbă imperială, ei îţi spun „Să crezi!”  ca pe un „Aminteşte-ţi să fii viu cu adevărat”.

 


Nu este doar un îndemn pentru străinul care trece prin părţile locului, este declaraţia lor de apartenenţă la starea de sacru, cea care face posibilă ivirea miracolelor. „Să crezi” este o matrice a minunilor la care ai şansa să fii părtaş. Minuni care se petrec pentru că te bazezi pe ele. Pentru că te deschizi către ele şi le chemi chiar prin forţa credinţei tale.

Poate nu vei ajunge niciodată în satul de pe coama dealurilor, cu livezi şi pâlcuri de mesteceni tremurători. Poate că nu vei întâlni oamenii care se adresează cu aceeaşi unică formulă de întâmpinare, de încurajare, de încuviinţare. Nici nu este nevoie să baţi atâta cale. Priveşte pur şi simplu în jur, nu lăsa răul care năvăleşte peste lume  să te amăgească. Nu-i îngădui să te descurajeze. Priveşte adânc, priveşte cu inima. Totul freamătă de viaţă, totul îţi aminteşte „Să crezi!”

Pentru tine, pentru prietenul ştiut şi neştiut al sufletului meu, acest mic manual de miracole. Ţine-l aproape în 2011. Şi în fiecare zi a vieţii tale.

La mulţi ani voluptuoşi, năstruşnici, voioşi. La mulţi ani de stele-logostele şi de iubire fără măsură. La mulţi ani să te strălucească, să te miluiască, să te îndumnezeiască.

AnaMaria,Ana,Andriuşa,  Ora25CorinaPrinţesinaDreamcatcher,DarkEyes, Diacritica, Doinişoara, Dr. Jay, Helenissima, Flavius Obeadă, Gia Păpădia, Ily, Mircea Bebeul, Lollitta, Maskirovka, Daianeira, Nora Damian, Nuclearrr, Oanamaria, Ola Marius, Paul Gabor, PitiDurdu, Roxania, Voievod în Ţara Fluturilor, Surorile Marx, Tiberiu dragul, Tlonienii, Utopian, Vreau ultimul loc, Xelomon, Mircea Teorean, Dr. Stoica, Anatol Basarab, Silvia Colfescu, Camelia Tabacu, Devoratoarea-de-muzica,Fedayakinn-Nemuritorul-Iubitorul,Ioniboni, KostyDeejay, Ericuţa, Sorin Delaskela, RealFreshNews, Tesoruccio, Codruţa Marinescu, Marius Mioc, Cogito, MelicoviciChristian, Sorana, Norbert, VerdeDeParis, Luisa, Maria, Skorpion King, Tink3rbell, Mysimplephotos, Miron Manega, Metafizicx, Marius Ştefan Aldea, Giorgione Şosestitorul, Aeroport Band, Dana Banu, Adrian Suciu, Amalgammax, Melcul Wasabi, Rokssana, Alphablog.

 

46 comentarii leave one →
 1. danamony permalink
  decembrie 31, 2010 4:38 pm

  SA CREZI !!!

 2. decembrie 31, 2010 4:43 pm

  Tuturor le doresc ceva: Încercaţi să fiţi fericiţi…

  • ianuarie 2, 2011 11:35 pm

   O să şi reuşim, Blue, nu doar o să-ncercăm. Mulţumim de melodie, e mereu valabilă.

 3. decembrie 31, 2010 5:23 pm

  la multi ani, găluşcule!

 4. mariana permalink
  decembrie 31, 2010 7:16 pm

  La multi, multi ani cu dulceata-n cuvinte! „Sa crezi!”

 5. ianuarie 1, 2011 9:16 am

  Asa cred c-ar trebui sa ne salutam si pe noi insine…
  Am fost la Matau. Acum, cu tine, printre randuri. 🙂

  • ianuarie 2, 2011 10:31 pm

   De-ai şti ce mă bucur că ai trecut de cuvinte şi ajuns până hăăăăt, în inima poveştii:) Aşa eşti tu, Doctore, priceput să găseşti miezul lucrurilor 🙂

   • drstoica permalink
    ianuarie 3, 2011 8:51 am

    Vai, nu ma face sa ma simt ca un bebelus! :))

 6. ianuarie 1, 2011 10:17 am

  Da, asa e, „Sa crezi!”

  • ianuarie 2, 2011 10:29 pm

   Să crezi, Mircea, sau dacă e să nu crezi, să fie aşa cum zicea Shakespeare: „Nu cred în piedici puse de noroc, unirii sufletelor mari.”

   La mulţi ani de nestrămutare a credinţei 🙂

 7. ianuarie 1, 2011 3:29 pm

  Eşti o inimă cât iubirea de mare. Mi-ai luminat începutul de an.

  Sigur ţi-a şoptit filosoful îndrăgostit o vorbă care îi plăcea lui C.Noica: Mincinos cine nu crede! 🙂

  • ianuarie 2, 2011 10:27 pm

   Tu vorbeşti de inimă fără măsură? Rocsioara! :)))

   Filosoful nu mi-a şoptit zicala, dar mă bucur s-o aud de la tine, că şi tu eşti mereu-îndrăgostită, aşa-i?

 8. Radu Humor permalink
  ianuarie 1, 2011 6:30 pm

  Am crezut si voi crede !
  Daca poti, transmite-le celor care cred, din Matau sau de oriunde,
  ca nu sunt singuri !
  La multi ani !
  si
  Doamne ajuta !

  • ianuarie 2, 2011 11:39 pm

   Nu suntem singuri, Radu. Cei care cred sunt împreună, chiar şi când nu se văd, chiar şi când nu se cunosc faţă în faţă. La mulţi ani de suflet!

 9. ianuarie 2, 2011 10:44 am

  Dulce Deea, mulţumesc pentru matrice!
  Să ai un 2011 plin de sănatate şi stropit din belşug cu multe bucurii şi realizări!
  PS: Deja mai sunt-din acest an- doar 363 de pagini albe ale vieţii noastre … depinde de fiecare din noi cu ce le umplem…

 10. vacitim permalink
  ianuarie 2, 2011 1:31 pm

  Foarte frumos articolul si impresionant, in acelasi timp! 🙂
  La multi ani cat mai frumosi si multe ganduri frumoase in acest inceput de an! Sa crezi in ele :_

 11. ianuarie 2, 2011 2:50 pm

  La multi ani, Dulce! Sa ai un an senzational!

 12. julia permalink
  ianuarie 2, 2011 3:19 pm

  Sweet! 🙂

  LMA

 13. musiualexandru permalink
  ianuarie 2, 2011 3:38 pm

  Mvaai, dulciuschko, stapâna peste gubernia dulcetii sufletelor si muza care a-nvatat trandafirii sa faca flori deasupra spinilor, cum ? Cum o sa te uit ? Pe cât de eterica, la fel de inubliabila esti. Am sa te sarut imperial si deocheat, candid si nastrusnic, fiindca tu nu doar din gene clipesti, ci de-a dreptul din inimioara.

  Si lacrimile din decolteul de care pomeneai sunt ale mele, daca ma primesti acolo. Întru iertaciune daca ti-am parut îndepartat. La teribil de multi ani spumosi, nazdravani si dulci ca tine !

  • ianuarie 3, 2011 12:25 am

   Alexios, cum mă leşini tu pe mine cu dezmierdări dintr-acestea meşteşugite. Îmi ştii slăbiciunea pentru cuvinte ca nişte acadele, ca nişte bezele, ca nişte sarailii, na!

   Mă săruţi deocheat pe hohotele vesele de râs, aşa-i? Să nu le fie de deochi. Imperial, că nu te zgârceşti adică, năstruşnic ce să mai spun, n-ai pereche la asta, eşti un Alexendran-Năzdrăvan.

   Lacrimile au udat un pic decolteul, dar dacă vrei tu, le strâng în căuşul palmelor şi le fac mărgăritărele, să mi le pun cercei, să mă joc un strop cu ele. Mă răsfăţ şi eu, mă cam răsfăţ, că mă bucur să te mai văd pe la mine, pe-aici, şi să-mi zici vorbe mângâioase ca astea.

   Mulţumesc, Alexios, dragul, voiosul, însoritul meu prieten. Ştii ce admir eu mult la tine? Cum îi faci pe oameni să se simtă brusc frumoşi, inspiraţi, cu bucurie de-a trăi. Copilul din tine e aşa de viu, că imediat se trezeşte şi copilul din noi şi-ţi vine în întâmpinare bătând din palme, chiuind şi tropăind de nerăbdare.

   Te îmbrăţişez, Alexandros, la mulţi ani preafericiţi, la mulţi ani cu iubirea toată şi cerurile roată!

 14. Bebe Mircea permalink
  ianuarie 2, 2011 5:35 pm

  La multi ani!

 15. ianuarie 2, 2011 5:47 pm

  La mullti ani! Sa crezi e ceva divin! Frumos!!!

 16. ianuarie 2, 2011 6:23 pm

  Excelent articol!

 17. ianuarie 2, 2011 7:40 pm

  La multi ani!

 18. ianuarie 3, 2011 6:13 am

  La mulţi ani, Deea.

 19. carmen permalink
  ianuarie 3, 2011 7:18 am

  Iata primele randuri frumoase pe care le-am citit in acest an. O sa le fac un motto pt cel putin acest an. Multumesc, tineri frumosi si minunati! La multi si fericiti ani!

  • ianuarie 3, 2011 10:54 pm

   Mulţumesc de vorbele fragede, bune, luminoase, Carmen. La mulţi ani de tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte!

 20. ianuarie 3, 2011 3:54 pm

  Pup you cu drag, scumpă FoarteDulceDragăDeeea, şi bine te-am regăsit.
  La Mulţi Ani! cu fericire deplină îţi menesc ţie, şi tuturor celor pe care tu îi iubeşti cu inima ta mare, cît tot Universul!

  • ianuarie 3, 2011 11:03 pm

   Tibi dragul şi nespus de foarte dragul :), bine ai revenit bucuros şi călătorit, de prin cele zări, de peste mări şi ţări. Să avem fericire nemăsurată, generoasă peste fire, aşa cum îţi este privirea care mă vede mai bună şi mai iubitoare decât mă dovedesc eu de fapt.

   Îţi mulţumesc mereu că pui în faţa mea aşa o oglindă fermecată – propria ta inimă. O îmbrăţişez, o îmbrăţişez, o îmbrăţişez 🙂

 21. ianuarie 7, 2011 5:00 am

  Eu cred! La multi ani!

 22. Florin Iepan permalink
  ianuarie 9, 2011 8:25 am

  Interesant obicei… având în vedere că singurul mod de a ne forma și a ne cunoaște începe cu credința… și că însăși interacțiunea cu lumea are la bază credința… „să crezi” e ca o lumină a sufletului… o lumină care se cristalizează în „eu știu” atunci când îi găsești sursa…

 23. ianuarie 14, 2011 3:48 am

  Mi-a ramas in minte dragostea ta nemaiintalnita fata de Dumnezeu si ma intreb de ce nu-s considerate si femeile apostoli? De ce in biserica femeile trebuie sa stea la spatele barbatilor? Sunt mai credincioase si se roaga pt sanatatea celor vii din familie si pt pomenirea celor dragi care au disparut. Dar cel mai mult m-a impresionat raspunsul la salutul celor din Matzau[e in Ardeal?]. SA CREZi.

  1)pt ca nu l-am mai auzit
  2)nu precizeaza in cine sa crezi, e valabil pt orice religie si pt atei; acestia nu cred in forte supra naturale, insa admitand ca materia este infinita in timp si spatiu, este imposibil sa nu fie campuri nesesizabile de catre fiintele de pe pamant, dar cu influente asupra desavarsirii acestora .

  Iar tu ar trebui sa ai un loc luminos la dreapta Tatalui si un cor de heruvimi la picioarele tale. Buna dis-de-dimineata.

Trackbacks

 1. Mic manual de miracole pentru 2011 - Ziarul toateBlogurile.ro
 2. DOUĂ ARTICOLE DEMENŢIALE LA ÎNCEPUT DE AN. CITIŢI! « Welcome to Roxania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: