Sări la conţinut

21 decembrie 1989: „Vom muri şi vom fi liberi.” Au murit. Suntem liberi?

decembrie 21, 2010

Că a fost chiar revoluţie sau istoria postdecembristă a avut motive întemeiate să-i dărâme soclul eroic, protestul din 1989 este unic. Unde şi când s-a mai scandat vreodată în plină stradă „Vom muri şi vom fi liberi!” sau „Există Dumnezeu!”? Lozinci ca acestea se desprind brusc de pe orizontala istoriei şi ţâşnesc pe verticala duratei spirituale.

 


Câte sfori s-au tras şi ce eşaloane doi ale comuniştilor cu faţă pretins umană erau pregătite să ocupe scaunele calde încă ale foştilor guvernanţi contează mai puţin  – dintr-un anumit punct de vedere. Românii nu şi-au luat în acel decembrie raţia de libertate, cum exclama un grafitti care a supravieţuit multă vreme în Piaţa Romană. Dar cu siguranţă şi-au luat revanşa în faţa propriilor conştiinţe. Se spunea până atunci că mămăliga românească nu explodează. Emil Cioran era pe punctul să scrie din depărtările sale pariziene un eseu amar până la insuportabil.  Despre neantul valah, cel care ar fi îngropat orice tresărire de demnitate a neamului, ar fi secătuit cel din urmă strop de curaj, ar fi rupt ultimul fir de vlagă.

 


Şi totuşi. Singura ţară din Europa de Est în care mişcarea socială de răsturnare a regimului totalitar nu a lăsat atingeri de catifea, ci dâre de sânge şi cimitire pline de tineri a fost România. Mămăliga naţională a erupt cu forţa unui vulcan şi setea de libertate a măturat totul din cale. Cu adevărat un popor al paradoxurilor!

Ce comentarii ar putea face istoricul, politologul, sociologul despre decembrie 1989? Cu siguranţă şocante. Mai sunt multe de spus şi pline de miez. Dar nicio dezvăluire despre lovitura de stat, niciun document despre una dintre cele mai mari manipulări mass-media din secolul 20 n-ar putea împinge  evenimentele cu pricina  înapoi, pe orizontala istoriei.

Că i se mai recunoaşte sau nu participarea la o revoluţie, românul care a ieşit în stradă la sfârşitul lui decembrie 1989 a dat o lecţie de măreţie. De data aceasta fiecare dintre noi trebuie să iasă în strada interioară. Revoluţia care se face pe dinăuntru duce la evoluţie. Aşa încep mutaţiile ireversibile ale  lumii româneşti.

 


23 comentarii leave one →
 1. decembrie 21, 2010 1:19 pm

  Un text scris de cineva care idealizeaza si iubeste „Romania” . Eu nu pot sa fac nici una nici alta. Dar, in ciuda acestui fapt, mi-a placut foarte mult sa te citesc…

  • decembrie 21, 2010 1:25 pm

   Mulţumesc, Cătălin. Iubesc România, ai dreptate. Mă mişcă adânc. Mă înduioşează. Nu mă pot închipui trăind în altă parte. Are o frumuseţe de care aş vrea să fiu demnă. Ştiu că oamenii au uitat această frumuseţe, s-au rătăcit de ea. Dar este, chiar neluată în seamă. Este.

   • Julia permalink
    ianuarie 2, 2011 2:41 pm

    Deea, sa nu te superi, dar lucrurile sint mult mai complicate decit „oamenii au uitat această frumuseţe, s-au rătăcit de ea”

    Oamenii NU au uitat aceasta frumusete, doar s-au ratacit de ea. Ea ramine pe viata in adincul sufletului si doare! Ea se ascunde in genetica ADN-ului nostru si apare cind nici macar nu o chemam! Cum stiu asta? Fata mea care este scriitor, ar prefera sa scrie in romaneste, caci romana e mai dulce, dar nu are cum, caci a facut scoala aici; in plus, imi spune ca eu TREBUIE sa ‘ma tin bine’ ca sa imi invat nepotii Romana!

    Frumusetea’ ne atrage fara putere de a ne opune si venim aici, la tine, sau la Roxana, sau la altii ca voi de acolo, care iubiti Romania ca sa „ne molipsim” putin de Romania. Asta aduce alinare sufletelor noastre, fara sa vrem sa o admitem! Poate laudam, poate criticam, poate sintem violenti si atacam sau spurcam, dar toate astea sint doar rezultatul propriilor noastre nefericiri.

    Nu recunoastem ca doar apropierea de voi mai alina si durerea pe care o inabusim cu alergatura de zi cu zi, de bunurile pe care le cumparam in nestire de parca ele ar putea sa ne inlocuiasca radacinile dezradacinate care nu se mai ostoiesc….si dor…..de ce trece timpul, de ce imbatrinim, de ce ne despartim mai mult de Romania si frumusetea ei, de ce ne este mai greu in loc sa ne fie mai bine…..Daca intr-adevar NU ne-ar pasa, NU am mai veni pe aici, am intoarce spatele Romaniei si nu ne-am mai uita inapoi…….si sint unii care o fac. Dar pe noi, pe cei care ne vezi aici venind si comentind, inca ne induioseaza frumusetea ei…….
    Personal, sincer, eu ii doresc tot ce e mai bun pe lume Romaniei! Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

    La Multi Ani!
    Multumesc, Roxana, ca m-ai trimis la Deea. 🙂

   • ianuarie 6, 2011 8:47 pm

    E adevărat, Julia, frumuseţea aceasta este consubstanţială sufletului nostru. Şi cred că ne vom întoarce la ea.

    Îţi mulţumesc pentru mărturisirea pe care o faci, şi eu am crezut că românii care pleacă iau ţara cu ei, o poartă pe dinăuntru. Unii sunt poate atât de dornici să înceapă o nouă viaţă încât neagă această comuniune. Alţii tânjesc după acasă al sufletului.

    Îţi mulţumesc, Julia, că eşti dintre cei care iubesc România. Şi o pot spune, în pofida oricăror amărăciuni şi a oricăror rele care o lovesc încă.

 2. decembrie 21, 2010 2:16 pm

  Dumnezeu sa aiba grija de sufletele lor tinere…
  Sarbatori fericite!… draga mea…
  adm

 3. decembrie 21, 2010 2:49 pm

  Deea, zau ca te iubesc. Pentru ca nu prea speram ca mai exista tineri care sa iubeasca Romania, si s-o spuna. Si eu o iubesc, asa cum e ea, si ii vad si pacatele, dar si frumusetile. Nici eu n-as vrea sa traiesc altundeva. Dumnezeu sa ne ajute. Sarbatori fericite.

 4. danamony permalink
  decembrie 21, 2010 8:46 pm

  Odihneasca-se in pace ce cazuti in 89. Din pacate, moartea lor a fost neonorata de cei care au venit la putere si care n-au realizat nimic din idealurile celor disparuti.

 5. decembrie 22, 2010 11:06 am

  Sunt de acord cu iesitul pe strada interioara. Ma alatur miscarii de vidanjare morala, un proiect de durata, de anduranta, de perseverenta. dar incei, incet vom reusi.

 6. ioana bursugiu permalink
  decembrie 22, 2010 11:27 am

  „Un om are mai multe tari dar o singura Patrie „Iubesc Romania si poate de aceea ma si doare sa vad cum se chinuie .

 7. decembrie 22, 2010 11:50 am

  Noi nu am murit ,si suntem liberi,cea ce este un lucru foarte mare.
  Cum am fi trait o viata intreaga in marea inchisoare,care era Romania ?
  Cu toate greutatilece ne stau in fata,sunt multumita ca suntem liberi,si ma gandesc cu respect la cei care au murit pentru libertate.

 8. decembrie 22, 2010 1:48 pm

  In ’89 am fost un popor unit, am dat dovada de curaj si nu in ultimul rand am dat dovada de putere de lupta si am inlaturat sistemul totalitar in frunte cu Ceausescu. Am fost Romani…
  „O ,Doamne mult slavite, din mosi si din batrani,
  Asculta-a noastra ruga: Noi vrem sa fim romani.”

 9. decembrie 22, 2010 7:32 pm

  prea repede s-a ajuns sa se strige apoi: „pacat, pacat, de sangele varsat!” si „unde-s teroristii? au ajuns ministri!”

 10. decembrie 23, 2010 8:19 am

  Cei care au trait revolutia nu o pot uita. Starea de bucurie , de deschidere visata , de daramare a tuturor zidurilor virtuale si mai putin virtuale . Starea de frustrare aparuta 5,10,20 de ani dupa …Avem nevoie sa stim cine a facut revolutia ? La ce ne serveste ? Mai important ar fi sa invatam din greselile facute dupa .

 11. decembrie 24, 2010 8:23 am

  Draga mea Deea,ca tare m-ai atins cu acest articol..Cine sa ne ajute,sa ne scoata din mizeria sociala,morala in care suntem acum,daca noi insine nu facem nimic?Tara asta se manelizeaza,este furata de mai marii statului si tot ce ne ramane de facut e sa privim la incultura care pune stapanire din ce in ce mai mult pe noile generatii..care nu prea mai au habar ca a fost candva o revolutie.E trist si e pacat sa stim ca da,putem mai mult..ca tara,ca romani,ca oameni..

  • decembrie 30, 2010 6:13 pm

   Cred că ai dreptate, Ericuţa. De la politicieni chiar nu avem ce să aşteptăm, deşi sunt cu adevărat datori să slujească oamenii pentru care au pretins că vor să ajungă în Parlament, în Guvern…

   Nu avem ce aştepta de la … măreţul Stat. Deşi ne este la rândul lui dator cu multe, elementare chestiuni.

   Suntem într-un punct de criză în care ori ne asumăm şi individual modificarea din temelii a vieţii personale, ori ne scufundăm cu toţii sperând în gol că politicienii, Statul, ceilalţi români vor începe să facă ceva.

   E o vorbă care m-a mişcat adânc, o vorbă la înălţimea căreia cred că merită ca fiecare dintre noi să-şi trăiască viaţa: „Fii schimbarea pe care o doreşti în lume.”

 12. decembrie 25, 2010 5:49 am

  Asa cum zicea mai sus si „danamony”, ‘ moartea lor a fost neonorata de cei care au venit la putere si care n-au realizat nimic ‘…. Felicitari Deea !!! Sarbatori fericite!…

 13. Horatiu Buzatu permalink
  decembrie 26, 2010 1:55 pm

  Ca să dăm răspunsul, trebuie să clarificăm ce înțelegem prin libertate. Nu de alta, dar mulți dintre prizonierii de astăzi cred că sunt liberi.

 14. Scripcariu Constantin permalink
  decembrie 26, 2010 5:23 pm

  LA MULTII ANII!!!

 15. decembrie 29, 2010 12:21 pm

  Nu mai iese nimeni pe strazi. Am fost domesticiti. Mutatia de care vorbesti e de fapt o involutie, un regres. Suntem indolenti, prosti si fuduli.

  Ma bucur sa vad ca tu vorbesti cu patos de libertate.
  Tatal meu a fost ingenunchiat si executat prin impuscatura (glont in cap), dupa care ars la crematoriu pentru a nu i se gasi trupul iar cenusa i-a fost aruncata in Dambovita.

  Libertatea mea? Sunt liber sa spun ce vreau dar nu ma asculta nimeni.

  • decembrie 30, 2010 6:04 pm

   Dumnezeule! Tatăl tău a fost ucis în Revoluţie? …

   Vorbeam de libertatea spirituală. De aceea spuneam că fiecare dintre noi trebuie să iasă în strada interioară şi să facă revoluţia personală. Să se restructureze, să renască, să dărâme dictatura ego-ului care îl strâmtorează, îl batjocoreşte. De aceea vorbeam de mutaţii. De transformări profunde, radicale. De o metanoia vorbeam – o metamorfoză a felului de a gândi, de a fi în lume.

   Şi spuneam cumva printre rânduri că libertatea pe care ne-am dorit-o era mai mult decât s-a dovedit în stare să acorde regimul care a urmat. Şi deşi n-am spus nici măcar printre rânduri, dincolo de faptul că nici libertatea în sens social, de respectarea a drepturilor cetăţeneşti fundamentale, nu ne-a fost şi nu ne este respectată, dincolo de asta aşadar, cred în ceea ce afirma Mircea Eliade – libertatea nu poate fi revendicată de la societate, libertatea se cucereşte individual (desigur, el nu discută despre o lume sub dictatură, ci despre una cât de cât normală)

   • quadratus permalink
    ianuarie 11, 2011 2:52 am

    Bună zâua Dulce Deea ori dimneaţa cum vrei tu…
    MI-s din Ardeal si-oi vorbi ardeleneşte cu tăţi aci de faţă.
    Zaceţi de oarece revoluţie acilea, n-o fost. Poporu o fost manevrat, s-o vărsat sanje de prunci nevinovaţi…Ce-am câştigat? Desfiinţarewa înceată ca neam si ca ţară.Am ales noi ase, să aducem d-afară tăte cele care nu ni-s dă nici o trebuinţă , ba mai mult ne omoară ca neam.Ne-o trebuit Helloween, avem Helloween ca-i american! Trebe noi să uităm că şi noi avem sărbătoarea tuturor sfântâlor( că de la asta o pornit şi Helloweenu americanilor), că avem şi noi Sântăndraşu (Sântandreiu). Nu-s bune că ne legitimează ca români şi asta nu-i sănătos.
    Poate că vorovii voroave cam tari da românu nu trebe să-şi rădice capu după vrerea unora mai mari ca istea d-acilea dă la noi. Oare credeti că FMI şi băncile internaţionale ne îndatorează dejaba. Io nu cunosc motivu după cum nici voi nu-l cunoasteti…
    MIe unu mi-i dor de Romania , de ţara strămişilor mei undata cu sânge şi presărată cu morminte de martiri la tăt pasu. Nu aia nu-s a noşti cas- mai importanţi de invăţat la istorie Andreea Esca şi Elena Udrea, Petre Roman în dauna lu Mihai VOda, a lu Horea ( deh asta-i ţăran şi ca oameni culţi ce ne pretindem nu ne putem noi permite să intrăm cu valori tărăneşti în Europa)
    N-o c-o zasăi , ca tare dă mult mă roade si numa ce gasâi locu potrivit
    Zâceai acilea de oarece revoluţie interioară. Nu zăci rau da dacă ne pierdem radăcinile şi oarece puncte de reper care-s strămoşiinoştrii de ne-or lasat o conştiinţă de neam atunci la ce ne mai raportam în ceea revoluţie interioară? Om trăi şi om vedea…
    Amu multamu-ti de trecerea pă la mine şi dă aprecieri
    O za mandră să ai…
    semnează unu dintră Quadratusi: zamolxe

 16. dave permalink
  ianuarie 4, 2011 8:42 pm

  Romania e a mea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: