Skip to content

Totul în noi cere o altă lume

Decembrie 30, 2009

Pisicile văd în infraroşu. Delfinii aud ultrasunete. Un porc are de două ori mai multe papile gustative decât o fiinţă umană. Cât despre simţul olfactiv al unui câine… e o adevărată enciclopedie de mirosuri, inaccesibile celui mai fin nas omenesc. Ni s-a repartizat oare o carcasă a simţurilor cu facilităţi limitate? Au animalele senzori mai rafinaţi decât noi şi mai multe ferestre de acces la spectacolul colosal al existenţei? Cum de am primit un echipament atât de modest pentru a explora un univers atât de vast?

Homer era orb pentru lumea aceasta, dar clarvăzător în spaţiul adevărurilor eterne. El s-a hrănit cu lumină lăuntrică, de aceea vederea sa a pătruns în lumea zeilor. La fel şi cei care nu deplâng simţurile sărace ale omului, ci chiar se preocupă să le neutralizeze, să iasă de sub dominaţia lor. În fond marile tradiţii ale înţelepciunii spun într-un fel sau altul că simţurile sunt un teren minat. La ce ne-ar folosi expansiunea lor de tip imperialist? Par rudimentare în comparaţie cu simţurile altor specii? Cu atât mai bine. Suntem corăbii legate cu mai puţine frânghii de ţărm. Şi nu avem ce regreta, căci insula unde suntem ancoraţi este cât bobul de fosfor de pe băţul de chibrit. Toate pânzele sus! Odată ce ne desprindem de mal putem explora oceanul cosmic al vieţii.

Acesta şi este probabil temeiul pentru care am fost înzestraţi cu simţuri frugale, pentru că aventura noastră esenţială nu se desfăşoară în lumea fizică, iar tot ce este divin în noi cere o altă lume. Făptura omenească îşi justifică existenţa tocmai prin spulberarea graniţei biologicului. În cazul nostru nu se mai pune problema de supravieţuire, ci de supratrăire. Şi pentru asta avem mai mult decât oricare altă specie, avem chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Îl pot cuprinde simţurile pe El, în toată strălucirea Sa? Chiar simţurile ultraperformante şi complexe ale nu contează cărei fiinţe ideale? E nevoie de mai mult, cu siguranţă. În absenţa unei conştiinţe treze esenţa divinităţii este intangibilă. Desigur, el este pretutindeni. Aşa că Îl gustăm pe Dumnezeu, dar nu-l savurăm. Îl întrezărim, dar nu-l contemplăm. Îl atingem fugar, dar nu ne unim cu El.

Şi-atunci… ce ne rămâne de făcut? Totul.  Înţelepţii nu au dispreţuit lumea noastră de lut, ei au izbutit să o sfinţească. Chiar simţurile, odată ce aprindem candela sus, în bolta templului interior, se expansionează şi pot percepe, transfigurate, alte dimensiuni. Atunci desluşim sunete neauzite, savurăm gusturi imateriale, care ne conving că ambrozia şi nectarul zeilor există cu adevărat, ne desfătăm cu miresme care izvorăsc din alte planuri…

Sărbătorile… mai mult decât oricând în timpul anului tânjim după beţia simţurilor. Vrem să ne bucurăm, să cântăm, să chiuim de mână cu viaţa. E o nostalgie nemărturisită după frumuseţea cea dintâi a paradisului. Lumină pe străzi, arome şi gusturi intense gata să ne seducă. Vrem să ne abandonăm acestor voluptăţi? De ce nu? Dacă sufletul e viu, iar conştiinţa transparentă, dacă atunci când privim suntem privirea însăşi, iar când gustăm devenim însuşi gustul, dacă suntem total prezenţi în propriile trăiri şi deodată cu spectacolul din afară spectacolul lăuntric este un mare deliciu… Nu doar pâinea şi vinul sunt sângele dumnezeirii. Lumea întreagă e Fiinţa sa. Luaţi de vă împărtăşiţi.

Anunțuri
5 comentarii leave one →
 1. Decembrie 30, 2009 9:16 am

  servus…
  da… toate pînzele sus… iar „la multi ani”-ul pe care il impartim zilele astea in stinga si-n dreapta sa nu fie doar un automatism de conjunctura care nu dezvaluie nimic… sa nu fie bucuria despartirii de un an greu, de fapt spaima si lehamitea intrarii intr-un an si mai greu…
  numai bine, Deea!
  La multi ani de gînduri bune!

 2. Decembrie 30, 2009 2:15 pm

  La multi ani, fericire sufleteasca, sanatate si tot ce iti doresti.
  Un an nou cat mai fericit alaturi de cei dragi!

 3. Decembrie 30, 2009 2:55 pm

  UN AN NOU FERICIT! LA MULTI ANI!

 4. Decembrie 31, 2009 12:49 am

  sper te regasesc cu bine in in noul an 🙂

 5. Decembrie 31, 2009 1:10 am

  La mulţi ani de gînduri bune, Deea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: