Skip to content

A te despărţi înseamnă a muri puţin

Decembrie 27, 2009

Un copac vestejit agatandu-se  cu disperare de frunzele lui uscate, gata   sa le tina lipite cu superglu, sa le coasa de ramuri, la nevoie chiar sa le reanimeze cu sisteme complicate de perfuzii… Sau un mar care nu-si lasa florile sa se scuture, fara sa-i pese ca e  timpul  fructelor şi apoi al culesului…

Ce s-ar petrece daca toată natura s-ar incapatana sa ramana in plasa propriului trecut? Fluturele sa-si prefaca in sicriu coconul si sa nu mai iasa din stransoarea sa… Fluviul sa  se rasuceasca pe calcaie tocmai in pragul oceanului si sa faca  pur si simplu cale intoarsa, hoinarind  de colo-colo… Sa-si opreasca tumultul si curgerea undeva, pe cine ştie ce maluri, fără sa-si aminteasca de luncile care ard de nerabdare sa-l soarba si de femeile care sting de dorul lui…

Un om calatorea candva cu trenul, la vagonul de dormit. In toiul noptii, pe cand ii era somnul mai dulce auzi o voce tanguitoare din patul de deasupra: „Vai, ce sete imi e!” Omul se rasuci pe partea cealalta, crezand ca i s-o fi parut. Dar vocea se planse din nou: „Vai, ce sete imi e!” Apoi tacere. Nu pentru multa vreme insa, caci glasul indurerat relua iar si iar: „Vai, ce sete imi e! Vai, ce sete imi e! Vai, imi e ingrozitor de sete!”

Impresionat de atata chin, omul iesi din compartiment, cauta vagonul restaurant si se intoarse cu o sticla de apa rece pe care i-o oferi insetatului. Acesta bau cu nesat si  surase incantat. Cei doi calatori stinsera lumina si isi spusera noapte buna. Liniste. Nu se mai auzeau acum decat zgomotul ritmic al rotilor de tren si respiratia usoara a pasagerilor din compartiment. Deodata insa un glas sfasietor rupse tacerea: „Vaaaaai, ce sete mi-a fost! Vaaaaai, cat de sete a putut sa-mi fie!”

N-ai sa vezi un copac agatandu-se disperat de frunzele lui moarte. Dimpotriva. E atata  pace in caderea lor blanda, in felul cum se astern la radacina lui, prefacandu-se incetul cu incetul in humus si hranindu-l  pe cel care le-a hranit candva…N-ai sa intalnesti un mar atat de sarman cu duhul, incat dupa ce i s-au scuturat petalele, sa-si ignore fructele care ard pe ramuri si sa jeleasca la nesfarsit florile, ah, minunatele lui flori pe care atat le-a iubit si pe care, o, Doamne, soarta  i le-a rapit fara mila…

Puterea de a renunta la trecut inseamna intelepciunea de a iesi cu paine si sare in intampinarea propriului viitor. Parafrazand o vorba celebra: A te desparti de trecut inseamna a muri putin. Dar a muri  inainte de a muri inseamna a nu mai muri niciodata.

Anunțuri
3 comentarii leave one →
 1. Decembrie 27, 2009 12:08 pm

  candva am citit o pilda unde se facea o comparatie adevarata, dupa mine. spunea ca un om care traieste cu gandul la trecut e asemeni unui calator care merge pe drum cu spatele. nu se va bucura niciodata de ceea ce e in fata drumului. va vedea doar locurile prin care a trecut deja, dupa ce a trecut de ele.
  e bun si trecutul, dar trebuie interiorizat si apoi lasat in urma. oricum nu mai poate fi schimbat. putem actiona doar asupra prezentului. si de cele mai multe ori tocmai asta e lucrul pe care il uitam.

 2. Decembrie 27, 2009 4:43 pm

  Confirm ca e bine, higienic, practic, util, mai ales dupa o criza sa te lasi in voia dorului de duca din locul durerii, ca sa uiti si sa te deschizi cu pofta spre lume!
  Trecutul e o capcana a comoditatii! Nu e „the paradise lost”!
  E o nebunie, o boala sa umbli in cautarea asa-zisei fericiri pierdute.

 3. Decembrie 28, 2009 11:21 am

  partir c’est un peu mourir…Trecutul, prezentul si viitorul traiesc in acelasi timp,si in acelasi loc cu noi… Personal, nu cred ca le putem vreodata desparti, dezlega sau „ierta”…continuindu ne drumul… Toate trei entitatile traiesc si mor odata cu fiecare dintre noi… Nu imi este dor de Romania… Nu imi este deloc dor, dar traiesc cu pecetea ei arsa peste ce a mai ramas din sufletul meu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: