Skip to content

Sabia marelui samurai

august 29, 2009

E o poveste scrisă cu gândul la Elixi, care se înduioşează enorm citind şi recitind pagini din Shogun.

A fost cândva demult,  pe când Soarele prunc sugea încă la sânul Căii Lactee, un luptător care nu cunoştea frica. Se povesteşte despre el că aşa de neclintite îi erau hotărârile, încât strămuta norii cu un singur gest al capului. Era atât de puternic, încât umbla cu tălpile învelite în frunze de lotus, pentru a nu răni pământul. Şi aşa de adâncă îi era pacea inimii, că nimeni nu se socotea vrednic să i se ridice împotrivă.

Nenumărate şi fără seamăn erau darurile sale, dar nu-i stătea în fire să se mândrească nicicum cu ele. Multe şi fără seamăn îi erau comorile pe care le împărţea mereu cu cei sărmani, însă pe măsură ce dăruia altora, îi sporeau,  într-un fel tainic, de neînţeles pentru cei strâmţi la suflet şi fără dare de mână.

Cea mai de preţ bogăţie a samuraiului, o să-l numim aşa, căci mult înainte să se ivească în Ţara Soarelui-Răsare casta de luptători Cerul îl înnobilase astfel pe viteazul nostru – cea mai de preţ bogăţie a lui, aşadar, nu erau nici nestematele, nici odăile palatului poleit cu aur,  nici grădinile bete de miresme, nici veşmintele cusute cu fir de păianjen şi mătase purpurie.

Cea mai de preţ comoară a samuraiului ceresc era colecţia sa de săbii. Una dintre acestea avea puterea  ca la o simplă răsucire în aer să facă toate păsările pământului să izbucnească în cântec. Alta era bătută cu pietre scumpe şi atunci când era scoasă din teacă picta văzduhul în mii şi mii de curcubee.  O alta îl înzestra pe cel care o mânuia cu darul elocinţei… O alta putea secera duşmanii, fără să le îngăduie nici să-l atingă pe stăpânul ei, darămite să-l rănească ori să-i curme viaţa…

Şi  totuşi la marele ospăţ la care fuseseră poftiţi cei mai de seamă regi şi prinţi, crai şi crăiese,  samuraiul veni încins cu cea mai umilă sabie din colecţia sa.

–  Ce poate face sabia aceasta? se nedumeri cu glas tare o regină cam băgăcioasă. E atât de modestă, că nici nu-ţi dai seama unde se termină şi unde începe. Ai atâtea săbii cărora li s-a dus vestea în lume… de ce ai ales-o tocmai pe aceasta?

În sala palatului se lăsă o linişte aşa de adâncă, încât ai fi putut auzi bătaia din aripi a unui fluture. Nimeni nu mai cutezase până atunci să ia în derâdere arma unui samurai. Răspunsul său ar fi putut fi scris cu sânge.

Dar samuraiul surâse şi rosti cu blândeţe:

– Această sabie este nepreţuită. Ea îmi cântă, pictează, face norii să danseze şi are puterea de înfăptui ceea ce înfăptuiesc toate celelalte săbii la un loc. Dar pe lângă minunatele daruri ale suratelor sale, ea are şi harul de a iubi fără măsură. Nu e făurită pentru luptă. Oricine o atinge se umple de dragoste. Ea este izvorul puterii mele. Este împărăteasa împărăteselor. De aceea ea îmi este stăpână şi eu o slujesc cu bucurie.

– Dacă e făcută pentru iubire, de ce are tăişul ascuţit? vru să ştie regina cea iscoditoare.

Aripile fluturelui bătură asurzitor. Samuraiul aşteptă o clipă să li se stingă ecoul şi spuse:

– Pentru a despica de fiecare dată  perdeaua de întuneric ce se coboară peste inimă şi nu-i îngăduie să simtă iubirea.

Reclame
4 comentarii leave one →
 1. septembrie 16, 2009 12:13 am

  Ce frumos!

 2. septembrie 16, 2009 12:25 am

  Multumesc, Roxioara. Mă bucur că ţi-a mers la suflet. Mă bucur că a trezit ecoul tradus în exclamaţie.

 3. iunie 21, 2010 1:48 pm

  Fain. Chiar nu ma simt in stare sa adaug nimica.

 4. decembrie 4, 2012 7:48 pm

  Incet, sa nu deranjez frunzisul de cuvinte sub care katana (a cata oare a colectiei?) inca doar(m)e.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: